Onderzoek

Architect Albert van Essen

Architect Ernst Manger en kunsthistorica Rosa Visser-Zaccagnini hebben het Boek “RIJK IN EENVOUD” geschreven over de Voorburgse architect Albert Van Essen (1890 -1967). Een vertegenwoordiger van de Nieuwe Haagse School architectuur.

Kenmerkend zijn de hoge architectonische kwaliteit, de evenwichtige ruimtelijke organisatie, de efficiënte ontwerpmethodiek met gestandaardiseerde bouwelementen, de verzorgde bouwkundige detaillering en de markante kunsttoepassingen van beeldhouwer Aad de Heij.
Met een omvangrijk oeuvre van 550 werken is het onmogelijk alle werken uitgebreid te behandelen. Er is voor gekozen zijn werk vanuit verschillende invalshoeken te laten zien. Een lees- en bladerboek met 180 pagina’s met veel foto’s en inzichtelijke schema’s.

De tweede druk is inmiddels uitverkocht en er wordt onderzocht op welke wijze een derde druk zal verschijnen. Via het bestelformulier kunt u zich alvast inschrijven, maar het is nog niet aan te geven binnen welke termijn en onder welke condities het boek weer beschikbaar zal zijn.

De boekpresentatie vond plaats tijdens de tentoonstelling in museum Swaensteyn in Voorburg op vrijdag 22 november 2019.

Foto vlnr: vormgevers Bart en Jacqueline Landheer en de auteurs, Rosa Visser-Zaccagnini en Ernst Manger

Het boek is mede tot stand gekomen door een bijdrage van de volgende personen.

  • Voorwoord door Herman D. van Bergeijk, TU Delft.
  • Architectuurhistoricus Marcel Teunissen geeft, op zijn bekende heldere wijze, inzicht hoe Voorburg in de jaren twintig en dertig zo enorm heeft kunnen groeien.
  • Architect Ernst Manger en kunsthistorica Rosa Visser-Zaccagnini laten zien hoe Albert van Essen beeldbepalende gebouwen als Totaalkunstwerk heeft kunnen ontwerpen. Na 1935 ontwikkelt hij zich tot een zeer vakkundige restauratiearchitect.
  • Kunsthistorica Nikki Manger beschrijft hoe kunstenaar Aad de Heij gevelstenen, ornamenten en glas in loodramen heeft ontworpen voor Van Essen.
  • Tenslotte kijkt Ernst Manger naar de toekomst van het ‘Van Essen huis’.