Onderzoek

Boek “Rijk in Eenvoud”

Architect Ernst Manger en kunsthistorica Rosa Visser-Zaccagnini hebben het Boek “RIJK IN EENVOUD” geschreven over de Voorburgse architect Albert Van Essen (1890 -1967). Een vertegenwoordiger van de Nieuwe Haagse School architectuur.

Kenmerkend zijn de hoge architectonische kwaliteit, de evenwichtige ruimtelijke organisatie, de efficiënte ontwerpmethodiek met gestandaardiseerde bouwelementen, de verzorgde bouwkundige detaillering en de markante kunsttoepassingen van beeldhouwer Aad de Heij.
Met een omvangrijk oeuvre van 550 werken is het onmogelijk alle werken uitgebreid te behandelen. Wij hebben er voor gekozen zijn werk vanuit verschillende invalshoeken te laten zien. Een lees- en bladerboek met 180 pagina’s met veel foto’s en inzichtelijke schema’s.

Het boek is te bestellen via het bestelformulier voor €39,95.
Voor €10,00 kunt u het laten opsturen.

De boekpresentatie vond plaats tijdens de tentoonstelling in museum Swaensteyn in Voorburg op vrijdag 22 november 2019.

Foto vlnr: vormgevers Bart en Jacqueline Landheer en de auteurs, Rosa Visser-Zaccagnini en Ernst Manger

  • Voorwoord door Herman D. van Bergeijk, TU Delft.
  • Architectuurhistoricus Marcel Teunissen geeft, op zijn bekende heldere wijze, inzicht hoe Voorburg in de jaren twintig en dertig zo enorm heeft kunnen groeien.
  • Architect Ernst Manger en kunsthistorica Rosa Visser-Zaccagnini laten zien hoe Albert van Essen beeldbepalende gebouwen als Totaalkunstwerk heeft kunnen ontwerpen. Na 1935 ontwikkelt hij zich tot een zeer vakkundige restauratiearchitect.
  • Kunsthistorica Nikki Manger beschrijft hoe kunstenaar Aad de Heij gevelstenen, ornamenten en glas in loodramen heeft ontworpen voor Van Essen.
  • Tenslotte kijkt Ernst Manger naar de toekomst van het ‘Van Essen huis’.